میز انجیر فارس در هاله ای از ابهام/ جای خالی شهرک تخصصی و صنایع فراوری
به گزارش استهبان آنلاین به نقل از پایگاه تحلیلی-خبری شیرازه، به باور برخی کارشناسان نبود متولی و دانش و تخصص کافی، عدم بسته بندی محصولات و استفاده از فراوری های این محصول والبته نبود استفاده از تکنولوژی های روز دنیا و آموزش های حرفه ای از جمله مسائلی است که دست به دست هم داده تا انجیر فارس به جایگاه شایسته ای که باید نرسد. این در حالیست که شهرستان استهبان از جمله شهرهایی می باشد که با بیش از ۲۴ هزار هکتار باغ انجیر، نزدیک به نیمی از باغهای انجیر کشور را در خود جای داده و بر همین اساس لقب قطب تولید انجیر گرفته است اما با این وجود مشکلات عدیده ای در مراحل تولید گرفته تا بسته بندی و صادرات گریبانگیر انجیر این شهر و کلانشهر شیراز شده که با کم توجهی مسئولین رو به فنا می رود.
بیش از آنکه محدودیت های فیزیکی و مالی مانع توسعه بازارهای انجیر ایران و یا حتی افزایش قیمت این محصول در بازارهای جهانی باشد شاهدیم عدم برنامه ریزی و انسجام بین ذی نفعان این بخش به بازار انجیر در خارج از کشور صدمه زده است به گونه ای که برخی افراد تنها برای کسب سود مقطعی قیمت های را در بازار هدف به مشتریان خارجی ارائه می کنند که همه منافع جمع را از بین می برد و بازار این محصول را خراب می کند.
رقابت در فعالیت های تولیدی و تجاری باید از طریق نظارت و اعمال مدیریت تشکل های غیر دولتی به نحوی مدیریت شود که زمینه رقابت مندی تولیدات و صادرات ایران را در بازارهای هدف مشخص کند.

غلامحسین شعرا، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی فارس هم گفت: از 10 سال پیش صحبت از میز تخصصی انجیر در اتاق بازرگانی در شیراز به میان آمد،در ابتدا کارهای خوبی هم شکل گرفت تا «میز ملی انجیر» نیز تشکیل شود اما در نهایت عملی نشد و کار خاصی هم صوت نگرفت.البته دو سه جلسه و همایش نیز در طول این سال ها برپاشد ولی بازهم کارها بر روی زمین ماند.وی با ابراز تاسف از این که انجیر فارس متولی ندارد،اظهارداشت: وقتی که این محصول نادیده گرفته شود و برای آن متولی و مسئولی وجود نداشته باشد، کشاورزان و انجیرکاران هم تمایلی برای شرکت در میز انجیر ندارند.
وی گفت: قبلا مباحث تند و تیزی که در خصوص کم توجهی ها به زعفران کردم و رسانه ای شد برخی ها پیش قدم شدند که میز زعفران نیز راه اندازی کنند، آن ها نیز در ابتدا آن را در انحصار خود درآورند و پس از مدتی به حال خود گذاشتند.

شعرا با بیان این که انجیر شیراز و استهبان در دنیا حرف اول را می زند، گفت: انجیر این استان برند جهانیست و چه از لحاظ کیفییت و چه از نظر کمیت شهره دنیا شده، مواد نگهدارنده در تولید آن استفاده نمی شود و به صورت کاملا ارگانیک راهی بازار می شود.از این رو این انجیر با عنوان ارگانیک ترین انجیر جهان معروف شده است.
وی افزود: زمانی که به کشور ایتالیا سفر کرده بودم، در آنجا مشاهده نمودم که شکلات انجیر عرضه می شود و چقدر هم از آن استقبال زیادی می شد اما در کشور ما هنوز چنین چیزی وجود ندارد.صنعت و معدن استان فارس صاحب ندارد و از سال ها پیش از این خلاء در رنج و عذاب است.
شعرا به بازار صادراتی مناسب کشور در سال های قبل اشاره کرد و یادآور شد: آخرین آمار مطلوب در امر صادرات ما به سال 97 بازمی گردد و نشان می دهد که محصولات فارس به خصوص زعفران صادرات خوبی داشته اما بعد از این سال محصولات ما وارد بازار و سامانه نشده است.
عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی فارس با بیان این که هر نوع میز مزیت های خوبی در رشد اقتصادی در سطح استان و حتی در کشور به دنبال دارد،افزود:در شکل گیری میزها از متخصصین دعوت به عمل می آید تا با دانش و شناخت کافی در مورد مزایای شکل گیری آن صحبت کنند، چراکه هر متخصص به عنوان نماینده انجیرکاران، تولید کنندگان و حتی صادرگنندگان انجیر در عرصه سازمان تجارت سازمان صمت ایران تلقی می شود.
عبدالعظیم خادم حمزه، مدیرکل دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری فارس هم با اشاره به برنامه ریزی های انجام شده در برگزاری جلسات ویژه برای میز انجیر استهبان گفت:قرار بود که چند نفر از مسئولین در تهران برای حل این مشکل در استانداری فارس حضور به هم رسانند که متاسفانه در حال حاضر به دلیل شیوع بیماری کرونا به تاخیر افتاده اما در دستور کار می باشد که طی هفته آتی برگزار شود.

یداللهی، رئیس انجمن ملی میز انجیر ایران نیز با بیان اینکه در خصوص میز انجیر فارس مصوبات خوبی لحاظ شده،گفت: استان فارس نیز به دلیل اینکه بیشترین سطح انجیر کشور را دارد، مصوب شد که انجمن ملی میز انجیر ایران در این استان تشکیل شود.جلسات به طور مداوم برای رونق و توسعه این محصول در حال برگزاریست و استان هایی که دارای تولید انجیر می باشند موظف به تشکیل میز انجیر هستند. وی افزود:در حال حاضر ۴ سالی می شود که از افتتاح این انجمن می گذرد و در این رابطه جلسات متعددی در اتاق بازرگانی فارس تشکیل شده است.
یداللهی بیان کرد:یکی از مصوبات ما این است که انجیر استهبان را به عنوان میراث ملی و جهانی در یونسکو به ثبت برسانیم.
رئیس انجمن ملی میز انجیر ایران به برخی مشکلات که سد راه انجیرکاران و تولید و صادرکنندگان شده اشاره کردو گفت:ما درصدد هستیم که موانع پیش روی صادرکنندگان را برداریم. بیشترین میزان صادرات ما به چین وارد می شود اما از آنجایی که این کشور تعرفه بالایی دارد برای صادرکنندگان مقدور به صرفه نیست.البته رایزنی هایی انجام شده تا با مذاکره با کشور چین تعرفه ها پایین بیاد و صادرکننده ها بدون واسطه و به طور مستقیم محصولات خود را صادر نمایند.چراکه در حال حاضر به صورت قاچاق از طریق هنگ کنگ و ویتنام وارد چین می شود.
وی افزود:یکی دیگر از مشکلات و تهدیدهای حال حاضر صادرات انجیر استفاده ازکارت های یکبار مصرف می باشد که در سال های اخیر موجب ضرر و زیان صادرکنندگان واقعی وخدشه به اعتبار انجیر ایران شده است.یداللهی با بیان این که در زمینه استاندارد نیز کارهای خوبی انجام شده گفت:در نظر داریم که گواهی مبدا و قرنطینه،بازبینی و پلمپ انجیر نیز در خود استهبان شکل بگیرد تا صادرکنندگان به راحتی در این زمینه فعالیت نمایند.

وی اظهار داست:سال گذشته بیشترین صادرات و ارزآوری را در استان در رابطه با صادرات انجیر داشتیم. در سال جاری نیز به دلیل مشکلات پیش رو اما انجیر باکیفیت تولید و راهی بازار شده و یش بینی می شود به دلیل بارندگی های زیاد در سالی که گذشت،انجیر این استان از کمیت بالایی برخوردار باشد.
رئیس انجمن ملی میز انجیر ایران به رونمایی سایت بین اللملی انجیر اشاره کردو گفت:انجمن انجیر جهت مبادله اطلاعات واستفاده از دستاوردهای سایر دانشگاه های وتحقیقات پژوهشگران سایر نقاط دنیا مکاتبات لازم رابه عمل اورده که تا کنون ٢۶محقق امادگی خود را جهت همکاری با انجمن اعلام داشته اند.این مقام مسئول در پایان اظهار داشت:خوشبختانه درسال جاری با وجود به مشکلات اما انجیر با کیفیت وکمیت بالایی تولید واماده عرضه به بازار داخلی وصادراتی می باشد.

زکی پور افزود:یکی دیگر از معضلات پیش روی صادرات انجیر ایران به بازار مهم و بزرگ کشور چین، تعرفه گمرکی زیاد توسط این کشور می باشد در حالی که تعرفه برای بسیاری از کشورها صفر می باشد، بنابر این ضروریست که برای برداشتن تعرفه مذکور رایزنی های لازم توسط سفارت خانه ایران در کشور چین با مسولین این کشور به عمل آید.وی با اشاره به برخی راهکارها گفت:برای برطرف کردن برخی از این مشکلات می توان به شناساندن خواص بی نظیر انجیر خشک ایران به عنوان یک محصول کاملا سالم و ارگانیک به بازارهای بینالمللی کمک کرد البته در همین راستا سازمان جهاد کشاورزی استان فارس در حال پیگیری ثبت جهانی انجیر استهبان در سازمان خواربار جهانی ( FAO) می باشد و این مهم در مراحل پایانیست.گفتنی است،شهرستان استهبان علاوه بر دارا بودن مقام نخست سطح زیر کشت این محصول در کشور، باکیفیتترین و بیرقیبترین انجیر تولیدی در سطح جهان را عرضه میکند.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.